Vláknina se z výživového hlediska většinou řadí mezi nestravitelné sacharidy, ale na etiketách potravin se často uvádí zvlášť. Je našemu trávicímu ústrojí velice prospěšná, protože:
Nejen, že na sebe váže toxické látky, ale celkově tělo detoxikuje. Vláknina totiž funguje v těle jako kartáč, který zbavuje organismus veškerých nečistot a škodlivin
Nerozpustná vláknina je kartáč, který čistí povrch střev a zároveň je dráždí k většímu pohybu. Rozpustná vláknina bobtná, navozuje tedy v žaludku větší pocit sytosti. Oba typy by proto měly být v jídelníčku zastoupeny, ideálně v poměru 3:1.
U vlákniny od Modere jsou zastoupeny oba druhy vlákniny, rozpustné i nerozpustné i s probiotickým kmenem.
OBSAHUJE TOTIŽ:
SLUPKY SEMEN PSYLLIA (Jitrocele indického)
– jako rozpustná vláknina, která na sebe dokáže navázat tolik vody, že svůj objem zvětší až dvacetkrát, takže zaplní žaludek a navodí pocit sytosti při minimálním obsahu kalorií. Také podporuje peristaltiku střev a rychlejší odchod stolice z těla, včetně všech škodlivin a odpadních látek. V případě malého příjmu vlákniny v potravě je stolice málo častá, potrava ve střevě kvasí a dochází ke vzniku toxinů.
INULIN
– jako další druh rozpustné vlákniny – jedná se o tzv. fruktan, tedy o molekulu, jejíž základ tvoří molekuly fruktózy spojené v řetězec. Inulin se díky své chemické struktuře nevstřebává v tenkém střevě. Namísto toho prochází až do střeva tlustého, kde plní funkce PREBIOTIKA. Může také být využit jako zdroj výživy pro bakterie, které zde žijí.
GUMA GUAR
– jako rozpustná vláknina. Guarová guma je vyráběna z guarových bobů, semen rostliny Cyamopsis tetragonoloba podobné fazoli.
CELULÓZA
– jako nerozpustná tzv. hrubá vláknina. Její složky dokážou velmi dobře vodu absorbovat, ale nebobtnají, jak je to v případě rozpustné vlákniny, ale změkčují stolici a jemně mechanicky dráždí střevní stěnu a urychlují tak střevní peristaltiku.
BACILLUS SUBTILIS (bacil senný)
– jako probiotický kmen. Bacillus subtilis neboli bacil senný je půdní nepatogenní bakterie, která je základním prvkem ekosystému celé planety Země. Je známo, že nejlepším vodním filtrem je půda, kde právě Bacillus subtilis vodu čistí a do podzemních pramenů se dostává bakteriálně i chemicky vyčištěná voda. Bacillus subtilis je PROBIOTIKUM, které neosidluje vaši unikátní mikroflóru, ale odstraňuje patogenní mikroflóru a podporuje tu prospěšnou. Patogenní mikroflóra je kyselé povahy a Bacillus subtilis produkuje ve střevech více jak 70 typů enzymů, 30 typů přírodních antibiotik, vitamínů, antibakteriálních substancí a také oxidanty, které patogenní mikroorganismy ničí a ty prospěšné posiluje. Oproti jiným probiotickým kmenům jako jsou laktobacily, bifidobakterie apod., které se stále nachází v lidském zažívacím traktu, Bacillus subtilis se udrží ve střevech po dobu až 14-ti dnů.
A ke všem těmto benefitům ještě i příjemně chutná díky přírodní pomerančové příchuti a snadno se rozmíchá ve vodě, šťávě nebo smoothie. Objednat můžeš TADY.